Wednesday, September 16, 2009

Tat Nenas

Tat nenas yang simple, cuma pakai terap sebab tak kuasa nak sepit-sepit, tempekkan saja intinya banyak-banyak. Buat besar2 dari yang biasa supaya cepat habis. Sekarang pun di mana-mana terutama di Geylang kelihatan tat nenas nya besar2 belaka dengan intinya yang menimbun.

Disini dilampirkan gambar2 tat nenas sebelum dan sesudah dibakar seterusnya dimasukkan ke dalam bekas.

Seperti biasa inilah gambar tangkap muat yang tak stail langsung, tapi bolehlah tu..
Bahan-bahannya :
1 kg tepung gandum (boleh dikurangkan secukup lembut)
2 buku (500 gm) mentega
2 biji kuning telur
1 sudu besar gula custor
1 sudu kecil esen vanilla

Cara membuatnya:
Mentega dan gula di kacau sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla kacau rata. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi satu doh yang lembut. Canai kemudian terapkan, letakkan inti nenas di atasnya. Bakar lebih kurang 25 min dengan kepanasan lebihkurang 150 C.

Inti Nenas
Bahannya :
4 biji nenas yang agak masak
Gula secukupnya (bergantung pada kemanisan nenas)
1 inci kulit kayu (jika suka)
4 kuntum bunga cengkih (jika suka)

Caranya:
Nenas di parut dimasak diatas api yang sederhana. Kacau hingga airnya hampir kering kemudian masukkan gula pasir. Kacau hingga larut dan rata. Apabila masak dan berwarna perang bolehlah diangkat dan disejukkan.

No comments: