Tuesday, September 15, 2009

Biskut Makmur.

Makmur., begitu makmur rasanya. Resepi orang lama yang sentiasa mendapat perhatian para tetamu tua dan muda selain dari biskut tat nenas. Arwah mak suka letak color hijau pada biskut ini, cantik katanya. Hijau apple lembut dipandang mata, selembut dan seenak rasanya. 

Bahan2nya:
800 gm tepung gandum
200 gm mentega
250 gm minyak sapi
2 biji kuning telur
2 ct gula halus
1 ct esen vanila
Pewarna hijau

Untuk intinya:
300 gm kacang tanah (sangar & buang kulitnya lalu tumbuk kasar-kasar)
100 gm gula
kedua-duanya digaul rata.

Saduran:
Custor sugar secukupnya

Caranya:
Satukan mentega & gula kacau hingga sebati, kemudian masukkan minyak sapi, esen vanila, pewarna hijau kacau hingga rata.
Akhir sekali barulah dimasukkan tepung & uli hingga menjadi doh yang lembut.
Ambil sedikit adunan & isikan inti kacangdan gula kedalamnya. Sepit & bakar dlm ketuhar.
Sejukkan kemudian golekkan di atas gula custor.

No comments: