Wednesday, September 17, 2008

Biskut Sarang Semut


BISKUT SARANG SEMUT
Bahan-bahannya:
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)
secukupnya paper-cup kecil

Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara




Dari tuan yang empunya resepi kepada Mak Lang dan di sinabungankan ke blog eda.
First buat dua adunan habis tak sempat Hari Raya. Buat untuk kali kedua ni kena simpan dalam stor. Bukannya apa, kesian anak2 jengok-jengok tak dapat nak makan. Anak-anak memang suka biskut ni. Nanti raya bolehlah makan lagi.

BISKUT SHORTBREAD/CHOCO BATIK
Sumber : Anis Adlina

Bahan (utk base biskut)
240g tepung gandum
100g gula kastor
80g serbuk badam
200g butter
90g susu tepung

Cara
1. Alas acuan pemotong 10x12 dengan kertas minyak (biar terjuntai sikit supaya mudah biskut
dikeluarkan nanti)
2. Gaul kesemua bahan hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan/canai adunan sehingga padat dan rata dlm acuan.
4. Tekan alat pemotong ke dalam adunan biskut dan bakar pada suhu 180 selama 12’.
5. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong dan biarkan sehingga biskut sejuk sebelum
dihias dengan coklat.

Bahan Hiasan
250g coklat masakan (boleh tambah jika suka banyak coklat)
200g coklat putih (kurangkan jika tak gemar corak sarat)