Friday, October 2, 2009

Rendang Ayam

Masak rendang ayam ringkas cara emak senang saja, semua bahan dimasukkan ke dalam kuali, kacau sekali-sekala sampailah naik minyak. Sebelum tutup api, masukkan daun limau purut dan daun kunyit yang dimayang halus, kacau seminit dua. wallaa dah jadi pun. Nak pakai kerisik boleh, tak pakai pun takpa ..sedap juga. Kalau nak berdiet tak payahlah nak tambah kerisik lagi.. santannya tu pun dah muai dengan lemak..aduuhai la badan..
Tu dia gambar dalam kuali, tengah mendidih dan naik minyak...

Rendang Ayam
Bahan-bahannya:
2 ekor ayam besar

bahan kisar:
4 @ 5 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 btg serai

2 camb cili kering kisar (blh tambah sekiranya suka pedas)

500 gm santan (1 pct)
1/2 biji kelapa dibuat kerisik (optional)
3 kpg asam gelugur
2 helai daun kunyit (di mayang halus)
3 helai daun limau purut

Cara membuatnya :
Masukkan kesemua bahan2 kisar, cili kering kisar, santan, ayam dan asam keping kedalam kuali. Masak sampai mendidih hingga keluar minyak sambil di kacau sekali sekala.  Masukkan garam secukup rasa. Setelah kuahnya sedikit pekat masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Kacau seminit dua. Tutup api kemudian bolehlah dihidangkan.

No comments: